Prof. Dr. Egemen ALTAN
Ortopedi ve Travmatoloji
Omuz-Dirsek-El Cerrahisi /
Diz-Kalça Artroskopisi ve Spor Cerrahisi
Tetik Parmak Hastalığı
Eldeki parmaklar fleksor tendonları (kirişler) ve pulley’leri (tendonların içinden geçtiği tünel yapılar) kapsar. Pulleyler parmaklarda bir dizi halkalar ile tünel oluşturur, bu tüneller içinden tendonların geçmesini sağlar. Bu pulleyler aynı zamanda tendonları kemiğin yakınında tutmaya yardım ederler.
Bu hastalık parmak kökünde pulleylerin kalınlaşması ve tendonların bu tünellerin içinden geçmesini engellemeye başlaması ile ortaya çıkabilmektedir. Bazen bu durum nodul varlığında da görülebilir. Sıklıkla sebebi belli olmamakla birlikte romatoid artrit, gut, diyabet ve bazen parmak travmaları sonucunda da ortaya çıkabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Tetik parmak yumruk yapma sırasında parmak köklerinde rahatsızlık hissi ile başlayabilir. Bu bölge basınca karşı çok hassastır, bazen bu bölgede nodül bulunabilir ve tendonun her hareketi sırasında, özellikle sabahları uyandıktan sonra parmak düz hale getirilmeye çalışırken ağrı ve “klik” şeklinde takılma veya kilitlenme hissedilebilir.
Tedavi?
Krem kullanımının veya diğer medikal tedavilerin süreci yavaşlattığı ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. Öncelikle iyileşmeyi hızlandırdığından dolayı sigara kullanımını bırakmanızı öneririz.
Başarı şansı çok düşük olmakla birlikte gece atelleri kullanılarak takılmalar engellenebilir.
Hastaların %80’inde steroid enjeksiyonu ile başarı elde edilebilmektedir.
Cerrahi tedavi 3 durumda önerilmektedir:
-
Tekrarlayan takılmalardan dolayı sorunlar yaşıyorsanız.
-
Parmakta takılı kalma gerçekleşmişse.
-
Parmakta ağrı varlığı.
Cerrahi tedavi basit, güvenli ve hızlı bir yöntemdir. Aynı gün içinde cerrahi uygulanarak, 2 ya da 3 dikiş atılarak bir bandaj ile evinize gidebilirsiniz.
Nadiren gerçekleşebilecek komplikasyonlar için lütfen cerrahınız ile görüşünüz.