Prof. Dr. Egemen ALTAN
Ortopedi ve Travmatoloji
Omuz-Dirsek-El Cerrahisi /
Diz-Kalça Artroskopisi ve Spor Cerrahisi
El bilek kistleri (Ganglion) nedir?
Elde ve el bileğinde gelişen yaygın kitlelerdir. Kistler genellikle el bileği sırtında, ön yüzünde, parmak tabanında ve parmak eklemleri üzerinde görülür.
Ganglion kistleri genellikle tendon kılıfından veya eklemlerin yanından çıkar. Spesifik bir nedeni yoktur. Özellikle ilk görüldüğünde ve elin sürekli ve ağır işlerde kullanıldığı durumlarda ağrılı olabilir. Büyüklüğü zamanla değişebilir ve tamamen kaybolabilir. Bu kistler kötü huylu değildir.
Tanı
Ganglion kistinin tanısı genellikle görüldüğü yer ve şekle dayanır. El cerrahınız ilişkili problemleri dışlamak için görüntüleme (röntgen-MR..) önerebilir.
Tedavi yöntemleri?
Ganglion kistlerinin ilk tedavisi basit izlem olabilir. Ancak kist ağrılı ise, aktivite ile şikayetler artıyorsa, hasta için kabul edilebilir değilse diğer tedavi seçenekleri önerilebilir. Tedavi kist içerisinden sıvı çekmek (tekrarlama olasılığı fazladır) veya el bileğini hareketsiz tutmak için splint kullanmak olabilir. Cerrahi olmayan tedaviler başarısız ise el cerrahınız tarafından kistin cerrahi olarak çıkarılması önerilebilir.
Tedavide amaç kistin kaynağını çıkarmaktır. Bu tendon kılıfının ya da kist ile ilişkili eklem kapsülünün bir kısmının çıkarılmasını da gerektirebilir. Ganglion el bileğinden çıkarılırsa cerrahi takibinde el bileği splintleri-atelleri önerilebilir. Bazı hastalar cerrahi bölgesinde diğer hastalara göre daha uzun süren gerginlik, huzursuzluk ve şişlik hissedebilir. Tedavide en yüksek başarı cerrahi olarak bu kistlerin çıkarılması iken bu kistler tekrarlayabilir.
Prof.Dr.Egemen Altan