Prof. Dr. Egemen ALTAN
Ortopedi ve Travmatoloji
Omuz-Dirsek-El Cerrahisi /
Diz-Kalça Artroskopisi ve Spor Cerrahisi
Donuk Omuz Nedir?
Zamanla artan hareket kısıtlılığı ile karakterize omuz hastalığıdır. Omuz eklemini saran kapsül yapısında oluşan ödem ve inflamasyon nedeniyle farklı yönlerde hareketler kısıtlanmıştır. (Bu soruna adeziv kapsül iltihabı da denir.) Hastalarda sıklıkla ağrı da eşlik edebilir ve günlük aktivitelerde kısıtlılık söz konusudur (sütyen bağlama, diş fırçalama, dolaptan bir şey almak için uzanma, pantalon çekme, elini sırtına götürememe vb…). Gece ağrısı da pek çok hastada mevcuttur.
Dar bir kıyafet giyildiğinde görülen hareket kısıtlılığına benzeyen bir sıkılık söz konusudur omuz bölgesinde.
Donuk omuz kimlerde görülür, nedenleri?
Herhangi bir hastalıktan bağımsız olarak da görülebilmekle birlikte özellikle 35-60 yaş arası kadınlarda daha sık olarak görülmektedir. Bir çok kişide sebep tam olarak ortaya konamamıştır. Ancak risk faktörleri arasında şeker hastalığı olması - yatkınlık olması, minör-major travma geçirmiş olunması, boyun fıtığı varlığı ve omuz cerrahisi geçirmiş olmak sayılabilmektedir. Şeker hastalığı olanlar bu hastalık açısından 4 kat daha fazla risk altındadır. Bir omuzda görülmesi durumunda diğer omuzda ortaya çıkma olasılığı da artmaktadır. Omuzda yer alan kirişlerde oluşabilecek yırtıklar sonrasında da donuk omuz gelişebilir.
Tanı için Mr şart mıdır?
Tanı klinik muayene ile konulabilir. MR eşlik eden diğer patolojileri değerlendirmek için ve tanıyı kesinleştirmek için gerekebilir (örnek: kalsifik tendinit-omuzda kaslar arasında kalsiyum tuzlarının çökmesi hastalığı..).
Donuk omuz tedavisi:
Ağrı kesici ve anti inflamatuvar tedavinin yanı sıra fizik tedavi başlıca tedavi şeklidir. Bunun yanında omuza steroid enjeksiyonu da uygulanabilir. Bazı durumlarda tedavi süreci uzayabilmekte ve kazanılamayan hareket yüzünden hastalarda stres artışına sebep olabilmektedir.
Ne zaman cerrahi?
Uygun bir fizik tedavi uygulanmasına rağmen hareket açıklığı sağlanamayan hastalarda genel anestezi altında omuz manipülasyonu ile kontrollü bir şekilde kapsül genişletilebilir veya artroskopik olarak kapalı yöntemlerle gevşetme uygulanabilir.
Sizin için en uygun tedavi şeklini cerrahınız ile tartışmanızı öneririz.